Nadelen spouwmuurisolatie

Denk je dat spouwmuurisolatie wat is voor jouw woning? Zorg dat je goed op de hoogte bent van alle feiten over spouwmuurisolatie voordat je hieraan begint. Spouwmuurisolatie is niet de ideale optie voor alle woningen. Wil je meer weten over de nadelige effecten van deze isolatie? Wij hebben de nadelen van spouwmuurisolatie op een rijtje gezet.

Vocht van buiten

Een spouwmuur is feitelijk een leeg stuk tussen twee muren. De reden dat dit 'gat' er is, is om vocht van buiten te weren. De eerste muur kan dan nat worden bij zware regelval, maar de eerste muur blijft droog dankzij het gapende gat. Wanneer je deze spouwmuur dan toch gaat isoleren, kan de eerste natte muur het vocht overbrengen naar de tweede muur. De isolatie werkt dan als het ware als een brug tussen de eerste en tweede muur. De kans op vocht in huis is erg groot wanneer je jouw spouwmuur gaat isoleren. Dit is het voornaamste nadeel van het isoleren van de spouwmuur. Wanneer je vochtproblemen in huis hebt, heb je een groter probleem van verminderde isolatie.

Schimmel

De spouwmuur kun je moeilijk van de binnenkant bekijken. Wanneer er een schimmelhaard in de spouwmuur zit of losse cementresten er zich bevinden, is de kans op grote schimmelvorming bij isolatie zeer groot. Door de muur op te vullen en niet de schimmel aan te pakken, kan de schimmel terrein winnen in het isolatiemateriaal. Het gevolg hiervan is dat jouw muren een vies luchtje kunnen krijgen en dat de schimmel zelfs naar binnen kan komen.

Zichtbaar aan de buitenkant

Om de isolatie in de spouwmuur te spuiten, worden er gaten aan de buitenmuur gemaakt. Het kan goed voorkomen dat er zichtbare plekken ontstaan bij deze gaten. Overtollig materiaal dat uitsteekt en een nadelig effect heeft op de buitenkant van jouw woning.

Een dure investering

De ruimte tussen de twee muren is vaak aanzienlijk. Wil je deze ruimte opvullen, dan heb je hier meer product voor nodig. Wat hier het gevolg van is? Dat is een duurder prijskaartje voor de kosten van het isoleren. Het is dus verstandig om na te gaan of het deze investering wel waard is. Er zijn genoeg andere manieren waarop je jouw woning beter kunt isoleren.

Wil je de spouwmuur laten vullen met isolatiemateriaal? Bedenk dan goed hoe en door wie je het laat doen. Je kunt namelijk veel nadelige effecten ondervinden aan het isoleren van de spouwmuur. Wil je het toch laten doen? Kies dan voor een professional.