Is dakisolatie verplicht?

Het isoleren van het dak van je woning is een belangrijk onderdeel van energiebesparing. Daken vangen alle weersomstandigheden op en zorgen ervoor dat jij er droog bijzit. Als je de daken dan ook nog eens isoleert kun je daarnaast ook nog eens flink besparen op energie en je energiefactuur. Vanaf 2020 geldt voor Vlaanderen de verplichting van dakisolatie. In principe zullen vanaf 2020 alle daken van woningen die voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten geïsoleerd moeten zijn. Woningen van na 2006 zijn standaard bij de bouw al voorzien van isolatie. Er is een uitzondering: daken en kamers met een oppervlak dat kleiner is dan 2 m² zijn vrijgesteld. Meer informatie op wdfe.be

Wat zijn de eisen?

De Vlaamse overheid heeft wel een norm gesteld waaraan de dakisolatie aan moet voldoen. Er is hiervoor een R-waarde bepaald. Aan de R-waarde kun je aflezen hoe goed isolatiemateriaal van een bepaalde dikte isoleert. Des te hoger deze R-waarde, des te beter er is geïsoleerd. Volgens de normen van de Vlaamse overheid moet de minimale R-waarde 0,75 m² K/W zijn. Om deze waarde te visualiseren: je kunt het vergelijken met de isolatiedikte van isolatiematerialen van 3 tot 4 centimeter. Uiteraard kan dit ook afhankelijk zijn van het soort isolatiemateriaal. Heb je een onverwarmde zolder die je niet gebruikt, dan is het ook mogelijk om de zoldervloer te isoleren. Ook hier geldt dan de vereiste R-waarde.

Als je niet aan de eisen voldoet?

Reeds sinds 2015 toen werd vastgesteld dat alle Vlaamse daken geïsoleerd moet zijn, kan er al een inspectie plaatsvinden. Daarbij krijgen woningen waarvan de dakisolatie niet aan de vereisten voldoet strafpunten. Tot 2020, als de verplichting tot dakisolatie definitief wordt ingevoerd zullen dit beperkte strafpunten zijn. De eigenaar krijgt dan ook de tijd om de zaken in orde te maken en wel te voldoen aan de eisen. Tijdens de inspectie wordt er onderscheid gemaakt tussen daken die kleiner dan 16 m² zijn en daken met een oppervlakte van meer dan 16 m². Daken met een oppervlak van minder dan 16 m² krijgen minder strafpunten. Wanneer een woningeigenaar in 2020 het maximale aantal strafpunten van 15 krijgt, loopt hij het risico dat zijn woning voor bewoning ongeschikt verklaard wordt. Als hij er zelf woont mag hij daar blijven wonen, maar de woning mag niet verhuurd worden. Ook loopt hij dan kans dat hij een boete moet betalen. Het is daarom van belang om je dak voor 2020 goed te (laten) isoleren.