Dakisolatie premie

De Vlaamse overheid heeft bepaald dat vanaf 2020 elk dak in Vlaanderen geïsoleerd moet zijn. Voor mensen die hun dak nog moeten isoleren kan dit een behoorlijke investering zijn, wat lang niet door iedereen is op te brengen. De Vlaamse overheid heeft daarom een dakisolatie premie ter beschikking gesteld voor degenen die hun dak laten isoleren. Er zijn overigens meerdere soorten premies waar je bij dakisolatie recht op zou kunnen hebben.

Netbeheerder premie

Via de netbeheerders Eandis of Infrax kun je een premie aanvragen als je zelf je dak gaat isoleren of als je je dak door een aannemer laat isoleren. Wel zal de premie wat lager liggen als je de werkzaamheden zelf gaat uitvoeren. Er zijn enkele voorwaarden verbonden om recht te hebben op de netbeheerder premie. Je woning moet uiteraard staan in het Vlaams gewest en de woning moet voor 1 januari 2006 op het distributienet van betreffende netbeheerder zijn aangesloten. Er geldt ook een vereiste voor de dikte van het te plaatsen isolatiemateriaal. Dit wordt weergegeven door middel van de zogenaamde R-waarde. De minimale R-Waarde moet dan 4,5 m² K/W zijn. Deze waarde geldt exclusief de reeds bestaande isolatielaag. Als je voldoet aan alle voorwaarden heb je recht op de netbeheerder premie. Deze bedraagt als je de isolatie door een aannemer laat aanbrengen € 6,- per vierkante meter en € 3,- per vierkante meter als je het zelf doet.

Vlaamse verbeteringspremie

De Vlaamse verbeteringspremie geldt niet enkel voor dakisolatie, maar wel als je dakisolatie aanbrengt in combinatie met vernieuwing van de dakconstructie. Als voorwaarde gelden hier enkele inkomenseisen, het factuurbedrag moet minimaal € 2.500,- bedragen, de factuur mag niet ouder zijn dan 1 jaar en de woning is minstens 25 jaar oud en ligt in het Vlaams gewest. In combinatie met het vernieuwen van de dakconstructie, zou je het recht hebben op een premie van maximaal € 1.250,-.

Totaalrenovatiebonus

De totaalrenovatiebonus geldt voor het aanbrengen van minimaal 3 energiebesparende maatregelen in je woning. Ga je dus naast je dak ook nog minimaal 2 andere vormen van isolatie in je woning toepassen, dan kun je recht hebben op de totaalrenovatiebonus. Voorwaarde is wel dat de facturen niet van voor 2017 mogen zijn en dat het nieuw te isoleren oppervlak minimaal 30 m² is. Afhankelijk van hoeveel energiebesparende maatregelen je gaat treffen heb je bij de minimale hoeveelheid van drie soorten isolatiewerken recht op € 1.250,-. Dit kan oplopen, naarmate je meerdere vormen van isolatie laat aanbrengen. De totaalrenovatiebonus moet ook bij de netbeheerder worden aangevraagd. Lees meer over belastingvermindering op msm-dakwerken.be